Opacidad y silencio en la muerte de un detenido en Girona

[Català]

Juan Pablo T. va morir fa 15 dies a l’Hospital Trueta després de ser traslladat en ambulància des de la comissaria de la policia municipal

CárcelLa família no sap res encara de les circumstàncies concretes de la mort de Juan Pablo T., de 41 anys. Només saben que s’han assabentat de la seva defunció 14 dies després dels fets. Fins aleshores ha estat desparegut. Avui dilluns arriben a Barcelona des d’Argentina, rere dies de recerca infructuosa motivats per la coincidència amb l’aniversari del detingut, nascut el 24 de juliol a La Plata argentina. Sabien també que el seu familiar vivia fa 7 anys a Girona. I que l’11 de juliol va entrar viu a comissaria després de ser detingut violentament al carrer. Avui volen per recuperar el seu cadàver.

La informació és, hores d’ara, encara molt confusa. Els fets s’haurien produït ara fa 18 dies i, segons la versió familiar, després de ser detingut, la víctima va ser traslladada a la comisaria dels Mossos d’Esquadra de Vista Alegre de Girona. Contrastades aquest matí les informacions amb l’Àrea de Comunicació de Mossos de Barcelona i Girona, la detenció i custòdia hauria estat responsabilitat, però, de la policia local gironina. Segons ha pogut recollir la Directa aquest matí, la versió oficial de la policia municipal és que Juan Pablo T. va ser detingut al carrer Emili Grahit després d’una persecució. Acusat de robatori en un vehicle, va ser traslladat a la comisaria. Un cop a la cel·la, va intentar penjar-se amb la seva camisa, fet que va ser observat des de les càmeres de videovigilància. Els agents van provar de reanimar-lo mentre requerien la presència del SEM (Serveis d’Emergències Mèdiques), que va estabilitzar-lo i el va traslladar d’urgència a l’Hospital Trueta. Respecte l’absència d’informació a la família, la policia local addueix que «va sortir amb vida de la comisaria» i que la responsabilitat de comunicar la defunció seria dels serveis sanitaris o del del jutjat d’instrucció gironí que instrueix la causa.

Família sense informació i versió contraposada

Hores després de la detenció, un amic s’hi va personar per interessar-se per la seva situació i li van comunicar que l’havien ingressat a l’Hospital Trueta perquè s’havia intentant penjar. L’amic es va traslladar al centre hospitalari on els metges li van comunicar que les lesions per asfíxia eren ja irreversibles i que es temia per la seva vida. Juan Pablo T. va ingressar a l’hospital gironí a les 4:32 hores de la matinada de l’11 de juliol, en una ambulància procedent de la comissaria. Moria el 14 de juliol. A les 12:50 del dia 14 de juliol, el seu cadàver era retirat pels serveis funeraris. La mort del detingut no va ser referida enlloc i la família argentina no va ser mai informada.

L’ amic, l’única persona que el va veure després de la detenció, refereix que el cos de Juan Pablo tenia cops i múltiples hematòmes al cap, a les costelles, als braços i al coll i tots els símptomes aparents d’haver estat apallissat. Segons la família, cap policia no ha contactat mai amb ells ni amb la diplomàcia argentina a l’Estat espanyol, a qui estan obligats a comunicar la detenció dels seus ciutadans. La primera notícia rebuda pel Consulat de l’Argentina a Barcelona va ser la de la família. Madres de Plaza de Mayo i organismes de drets humans argentins, com la CELS o el CDDHH de la UNLa ja han comunicat el seu suport a la família.

Tercer mort sota custòdia durant 2012

L’1 de gener, Sergio E.C. de 34 anys, moria a l’UCI de l’Hospital de Manresa, on va ingressar després de de ser detingut pels Mossos el 30 de desembre. La família va denunciar agressions policials sobre el familiar, però el mateix Felip Puig les va desmentir. Només cinc dies després, Idrissa Dialo, un jove guineà de 21 anys empresonat al CIES de la Zona Franca –on la custòdia l’exerceix el CNP espanyol– moria per falta d’atenció mèdica.

Uns fets semblants es van produir el 31 d’agost de 2011 a Manresa, quan un jove manresà, detingut pels Mossos d’Esquadra quan va intentar fugir per no tenir els papers en regla, va entrar en estat de coma mentre estava sota custòdia policial a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. Dies després Mustafa El Marrachki moria. La versió policial oficial va adduir que es tractava d’un suïcidi, però la família sempre va manifestar que com era possible «»que una persona detinguda, emmanillada i sota custòdia policial dins d’un hospital es pugui intentar suïcidar sense que ningú no ho vegi i hi intervingui?». El passat 23 de setembre, mig miler de persones es van concentrar a Manresa per exigir «veritat i justicia».


[Español]

Juan Pablo T. murió hace 15 días en el Hospital Trueta después de ser trasladado en ambulancia desde la comisaría de la policía municipal

La familia no sabe nada aún de las circunstancias concretas de la muerte de Juan Pablo T., de 41 años. Solamente saben que se han enterado de su defunción 14 días después de los hechos. Hasta ese momento se encontraba desparecido. Hoy lunes llegan a Barcelona desde Argentina, tras días de busca infructuosa motivados por la coincidencia con el aniversario del detenido, nacido el 24 de julio en La Plata Argentina. Sabían también que su familiar vivía hace 7 años en Girona. Y que el 11 de julio entró vivo en la comisaría después de ser detenido violentamente en la calle. Hoy vuelan para recuperar su cadáver.

La información es, por el momento, todavía muy confusa. Los hechos se produjeron hace 18 días y, según la versión familiar, después de ser detenido, la víctima fue trasladada a la comisaría de los Mossos d’Esquadra de Vista Alegre de Girona. Contrastadas esta mañana las informaciones con el Área de Comunicación de Mossos de Barcelona y Girona, la detención y custodia habría sido responsabilidad de la policía local gironina. Según ha podido recoger la Directa esta mañana, la versión oficial de la policía municipal es que Juan Pablo T. fue detenido en la calle Emili Grahit después de una persecución. Acusat de robo en un vehículo, fue trasladado a la comisaría. Una vez en la celda, intentaron colgarse con su camisa, hecho que fue observado desde las cámaras de videovigilancia. Los agentes probaron de reanimarlo mientras requerían la presencia del SEM (Servicios de Emergencias Médicas), que lo estabilizó y le trasladaron de urgencia a el Hospital Trueta. Respecte a la ausencia de información a la familia, la policía local alega que «salió con vida de la comisaría» i que la responsabilidad de comunicar la defunción sería de los servicios sanitarios o del juzgado de instrucción “gironí” que instruye la causa.

Familia sin información y versión contrapuesta

Horas después de la detención, un amigo se personó para interesarse por la situación y le comunicaron que le habían ingresado en el Hospital Trueta porque se había intentado colgar. El amigo se trasladó al centro hospitalario donde los médicos le comunicaron que las lesiones por asfixia eran ya irreversibles y que se temía por su vida. Juan Pablo T. ingresó en el hospital “gironí” a las 4:32 horas de la mañana del 11 de julio, en una ambulancia procedente de la comisaría. Moría el 14 de julio. A las 12:50 del día 14 de julio, su cadáver fue retirado por los servicios funerarios. La muerte del detenido no fue comunicada a ninguna parte y la familia argentina no fue nunca informada.

El amigo, la única persona que le vio después de la detención, afirma que el cuerpo de Juan Pablo tenía golpes y múltiples hematomas en la cabeza, en las costillas, brazos y en cuello y todos los síntomas aparentes de hacer sido apaleado. Según la familia, ningún policía no ha contactado nunca con ellos ni con la diplomacia argentina al Estado español, a quien están obligados a comunicar la detención de sus ciudadanos. La primera noticia recibida por el Consulado de Argentina en Barcelona fue la de la familia. Madres de Plaza de Mayo y organismos de derechos humanos argentinos, como la CELS o el CDDHH de la UNLa ya han comunicado su apoyo a la familia.

Tercer muerto bajo custodia durante el 2012

El 1 de enero, Sergio E.C. de 34 años, moría en la UCI del Hospital de Manresa, donde ingresó después de ser detenido por los Mossos el 30 de diciembre. La familia denunció agresiones policiales sobre el familiar, pero el mismo Felip Puig las desmintió. Sólo cinco días después, Idrissa Dialo, un joven guineano de 21 años encarcelado en el CIES de la Zona Franca –donde la custòdia la ejerce el CNP español– moría per falta de atención médica.

Unos hechos parecidos se produjeron el 31 de agosto de 2011 en Manresa, cuando un joven manresano, detenido por los Mossos d’Esquadra cuando intentó huir por no tener los papeles en regla, entró en estado de coma mientras estaba bajo custodia policial en el Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. Días después Mustafa El Marrachki moría. La versión policial oficial alegó que se trataba de un suicidio, pero la familia siempre manifestó que como era posible «que una persona detenida, esposada y bajo custodia policial dentro de un hospital se pueda intentar suicidar sin que nadie lo vea ni intervenga». El pasado 23 de septiembre, medio millar de personas se concentró en Manresa para exigir «verdad y justicia».

Fuente: http://soliobrera.cnt.es/secciones/presxs-gantirepresiva/987-opacitat-i-silenci-en-la-mort-dun-detingut-a-girona.html
¡Haz clic para puntuar esta entrada!
(Votos: 0 Promedio: 0)

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio